Başbakan: Parlamentoyu boşaltırsanız, boşaltın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2005 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına katılmama kararı alan CHP'yi hazımsızlık içinde olmakla suçlayarak, "Boşaltırsanız boşaltın. 6 kişiyle durduğunuz gibi hiç gelmediğiniz günler de bizim için saygındır. Sizin katılmamanız bu parlamentonun çalışmalarını durdurmaz" dedi.

Türkiye'nin gündemi ne olursa olsun, CHP'nin kendince Türkiye'nin sinir uçlarına dokunarak gerilim meydana getirdiğini ve suyun üstünde kalarak batmamaya çalıştığını dile getiren Erdoğan, "Artık bu yöntemler kabak tadı verdi. Milletimiz sizi gerilim yaratmak için Meclis'e göndermedi. Siyasi istismar malzemesi yapılan Cumhuriyetin, kazanımları gibi, hassasiyetleri en az herkes kadar, hatta hükümet sorumluluğuyla herkesten daha fazla biz sahibiz" tepkisini gösterdi.

Erdoğan, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına ara verildiği sırada, kameraların karşısına geçerek gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. CHP'nin TBMM İç Tüzüğü'nde yapılan değişiklik nedeniyle Genel Kurul çalışmalarına katılmama kararına sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan, ana muhalefetin Meclis'in çalışma temposuna ayak uyduramadığını bildirdi. CHP'nin gereksiz, ülkenin ve halkın yararına hizmet etmeyen bir hırçınlık sergilediğini dile getiren Erdoğan, "Anlamsız bir hazımsızlık içindeler. Bu hırçınlığın sebebi acaba nedir, neden hazımsızlık çekmeye başladılar. Bizim için anlaşılması zor bir ruh hali bu. Akla tek bir ihtimal geliyor ki, yasama tatili dolayısıyla milletvekilleri memleketlerine gidecekler. Halka dönemin hesabını verecekler. Gidecekleri her yerde 'ne yaptınız' sorularına muhatap olacaklar. Galiba CHP halkla, yani kendi gerçeğiyle yüzleşmekten korkuyor. Türkiye'nin gündemi ne olursa olsun, CHP kendince Türkiye'nin sinir uçlarına dokunarak, gerilim meydana getirerek, suyun üstünde kalmaya, batmamaya çalışıyor" diye konuştu.

"CHP KABAK TADI VERDİ"

Siyasette daha önce bu tür verimsiz yöntemlerin defalarca denendiğini, halk nezrinde bıktırıcı bir şekilde kabak tadı vermiş yanlış yöntemler olduğunu ifade eden Erdoğan, medeni dünyada gerilimin kimseye faydası olmadığını söyledi. Ana muhalefet partisi CHP'nin siyasi üretimsizliğini, halktan kopuşunu bu tür demode yöntemlerle bastırmaya çalıştığının altını çizen Erdoğan, bu yolun çıkmaz bir sokak olduğunu ve mesafe alamayacaklarını bildirdi. Siyaset üretemeyince gerilim üretmenin, topluma yapılacak en büyük haksızlık olduğunu ifade eden Erdoğan, geçmişte karamsarlık tohumları ekenlerden, milletin çok çektiğini söyledi. Hükümet olarak bu zararları telafi etmeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Bu ülkeye gerilimin, kavganın getireceği zerre kadar fayda yoktur. Her kim, bu haksızlığı yaparsa onu milletimiz geçmişte olduğu gibi bağışlamayacaktır" şeklinde konuştu.

"Muhaliflerimiz bizim hasımlarımız değil hısımlarımızdır" diyen Başbakan Erdoğan, muhalefetin demokratik olgunluk içinde hareket etmesini beklediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye siyasetinde muhalefete doğru bir öneri getirdiği zaman teşekkür etme geleneği olmadığı halde, hükümetin ilk günden beri en ufak katkıda bile muhalefete teşekkür ettiğini hatırlattı. Türkiye'nin huzur ve kalkınmanın heyecanını yaşarken hazımsızlık yapıldığını belirten Erdoğan, CHP'ye yönelik tepkisini şöyle dile getirdi:

"Siyasi istismar malzemesi yapılan Cumhuriyetin kazanımları gibi, hassasiyetleri en az herkes kadar, hatta hükümet sorumluluğuyla herkesten daha fazla biz sahibiz. Türkiye'yi geri götürecek zararlı her türlü girişim kale gibi millet iradesini temsil eden AK Parti'yi karşısında bulur. Cumhuriyetimizin kazanımları aziz milletimizin emanetidir. Her iktidar bunları gözü gibi korumak mecburiyetindedir. Biz bu ülke ve millet için siyaset ve çözüm üretiyoruz. Bu süreç engellenebilir bir süreç değildir. CHP halka giderken söyleyeceği bir şey olmadığı için 'Ben Meclis'i terk ettim' demek istiyor. Millet sizleri gerilim üretmek için, kavga için Meclis'e gönderdi. Millet hepimizi iktidarıyla muhalefetiyle hizmet üretsin diye Meclis'e gönderdi. Millet iradesinin temsil edildiği Meclis çalışmaları engellenecek bir kurum değildir. Yüce Meclis'in saygınlığına ve milletin hizmet beklentisine gölge düşürecek hiçbir girişim kabul edilemez. Söyleyecek sözün varsa söylersin, önerin varsa getirirsin. Kimse söyleyecek sözü olmadığı için legal süreci, sistemin işleyişini sabote etme hakkına sahip değildir. Üstelik bunu yaparken sokakları tahrik etmeye çalışmak siyaset ve demokrasi bilinciyle bağdaşmaz, bağdaşamaz. Dünyada sokakların tahrik edildiği çeşitli yerlere bakın, orada hukuk, demokrasi, insan hakları, millet iradesi ve cumhuriyet var mı? Yok. Peki ne var? Şiddet, kuralsızlık, kargaşa, kaos ve başıbozukluk var."

"PARLAMENTOYU BOŞALTIRSAN BOŞALT"

TBMM İç Tüzüğü'ne "temel yasa" kavramının 1996 yılında girdiğini, çeşitli değişikliklerle 2001 yılına kadar işletildiğini hatırlatan Erdoğan, AK Parti'nin daha önceki düzenlemeleri iptal eden Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararlarını dikkate alan hukuki bir düzenleme olduğunu söyledi. Toplumun tamamın ilgilendiren Bankalar Kanunu, Belediyeler Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu gibi yıllardır ülke gündeminde olan düzenlemelerin görüşülmesi sürecinde muhalefetin inatlaştığını ve yanlış bir yolu seçtiğini ifade eden Erdoğan, "1996'da Meclis'i terk etmeyen muhalefete ne oldu ki, bugün Anayasa Mahkemesi'nin gerekçelerini göz önünde tutarak hazırlanan yasayı kabul etmemektedir. Tartışmaların konusu ne olursa olsun, Cumhuriyetin kazanımlarından geriye gitmek diye formüle edilen ve sakız gibi çiğnenen iddialar asılsızdır, iftiradır. Cumhuriyetin kazanımları bir siyasi partinin gerilim üretme stratejisinin, kaprislerinin, kendini millet iradesinin üstünde görme tutumunun ve siyasi çıkarlarının malzemesi olamaz. Cumhuriyetin kazanımları bu basit tavırlara indirgenemeyecek kadar büyük ve değerlidir. AK Parti olarak bize atılmaya çalışılan çoğulculuğu engelleme iftirasını şiddetle reddediyorum. Bizim karşı olduğumuz Meclis'i çalışamaz hale getiren girişimlerdir. Parlamento içinde azınlıkta olanların sayısal olarak çoğunlukta olanlara tahakkümüne de eyvallah diyemeyiz. Millet yoksa hesabını sorar. Kusura bakmasınlar. Asılsız iddiaları sahiplerine iade ediyorum. 'Parlamentoyu boşaltırız' diyorlar. Boşaltırsanız, boşaltırsınız. Parlamentonun kapısı kimseye kapalı değil. 6 kişiyle durduğunuz gibi hiç gelmediğiniz günler de bizim için saygındır. Biz ona da saygı duyuyoruz. Siz katılmadınız diye bu parlamentonun çalışmalarını durduramayız. Meclis çalışmaya devam edecek" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber